Afyonkarahisar'da İş Kurmak

  • Stratejik Konumu ve Ulaşım Alt Yapısı
  • Hazır Yatırım Alanları
  • Geniş Pazar İmkânı
  • Doğal Kaynakların Varlığı
  • Güçlü İşbirliği Varlığı Güçlü Örgütlenme Yapısı
  • Yenilenebilir Enerji Potansiyeli
  • Kalifiye İşgücü
  • Avantajlı Teşvikler

Afyonkarahisar Merkez OSB, Bolvadin OSB, Dinar OSB, Emirdağ OSB ve İscehisar OSB, Sandıklı OSB ve Şuhut OSB’den oluşmak üzere Afyonkarahisar ilinde 7 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.

Yatırımlarınızı bu OSB’lerde gerçekleştirebileceğiniz gibi kamu arazilerinde veya özel arazilerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, OSB içinde yatırım yapmanız halinde, yatırım teşviklerinden daha yüksek oranda faydalanabileceğiniz gibi OSB yönetiminin sağladığı altyapı hizmetlerinden faydalanarak işletim maliyetinizi azaltabilirsiniz.

Afyonkarahisar mermer ocakları ve işletmelerinin yoğun olduğu bir ildir ve bu sektör Afyonkarahisar’ın ihracatında da birinci sıradadır. İlde mevcut olan diğer önemli sektörler ise, gıda ürünleri imalatı ve termal turizmdir.

Afyonkarahisar'daki 7 OSB'nin elektrik, su ve ulaşım hatları dâhil olmak üzere mevcut altyapı, yatırımları için hazır ve elverişlidir.

Afyonkarahisar, coğrafi açıdan Türkiye’nin önemli bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Eskişehir, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere erişimi kolay olmakla birlikte doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusunda bu şehirlerin diğer şehirlerle ve iç bölgelerle bağlantısını sağlamaktadır. Çevre illere ve ilçelere erişim sağlayan yollar ücretli otoyol kalitesindedir. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet veren Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı olan Uluslararası Zafer Bölgesel Havalimanı’na yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Mevcut demiryolu altyapısına ek olarak İstanbul - Antalya ve Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı Afyonkarahisar’dan geçecektir

Afyonkarahisar, mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrenci oranı en yüksek illerden biri olarak ara eleman ihtiyacını karşılayabilme imkânına sahiptir.

Afyonkarahisar’ da 3 adet AVM bulunmaktadır. Ayrıca şehir merkezi ve ilçelerinde 10’ u 5 yıldızlı olmak üzere birçok konaklama tesisi bulunmaktadır. Mesire yerleri, tarihi yapıları ve modern mekanları ile ziyaretçilerine önemli imkanlar sunmaktadır.

Afyonkarahisar’da sağlanan sağlık hizmetleri oldukça kapsamlı ve iyi durumdadır. 3 özel hastane, 9 adet Devlet Hastanesi, 1 tane Üniversite Hastanesi, 1 Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve çeşitli sağlık merkezleri bulunmaktadır.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde satın alma gücündeki farklılıkları belirlemek amacıyla hazırlanan Bölgesel Satın Alma Gücü Paritesine (2017) göre, Türkiye ortalaması 100 puanken TR33 Bölgesi’nin (Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak) puanı 98’dir. Bu değerlendirmeye göre, TR33 Bölgesindeki illerde yaşam nispeten ucuz, satın alma gücü ise yüksek Türkiye ortalamasının üstündedir.  

  • Afyonkarahisar ilinde ilk, orta ve lise eğitimleri veren toplam 868 okul bulunmaktadır.
  • Afyonkarahisar’da 12 fakülte, 14 meslek yüksekokulları ve çeşitli araştırma merkezleri ve 45.449 öğrencisi ile köklü Afyon Kocatepe Üniversitesi,
  • 4 fakülte, 3 meslek yüksekokulu ile sağlık bilimleri konusunda yeni kurulan, dinamik Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi hizmet vermektedir.