Yatırım Teşvik Sisteminde Bölge Kavramı

Yatırım Teşvik Sisteminde 6 bölge yer almaktadır. Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla hazırlanan teşvik sisteminde bölgeler, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) 2017 verileri baz alınarak belirlenmiştir. Önceki teşvik sisteminden farklı olarak bölgeler, il bazlı olarak oluşturulmuştur. 2017 SEGE’ye göre Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi tharitası aşağıdadır.

 

Yatırım Teşvik Sisteminde Manisa 2. Bölge, Kütahya ve Uşak 3. Bölgede yer alırken Afyonkarahisar 4. Bölgede yer almaktadır. Haritadan görüleceği gibi Afyonkarahisar batı bölgesinde en fazla teşvik alan il konumdadır.

Ayrıca teşvik sisteminde yapılan yeni değişiklik ile ilçe bazlı alt bölge desteği getirilmiş olup aşağıda yer alan ilçelerde yapılacak bölgesel teşvik kapsamına giren yatırımlar 5. Bölge destek oranlarından yararlanacaktır. Sinanpaşa ilçesinde OSB'de yapılacak bölgesel teşvik kapsamına gire yatırımlar ise 6. Bölge destek oranlarından (sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajı hariç) yararlanma imkanı bulunmaktadır. 

Afyonkarahisar (6 İlçe)

4. Bölge

Kızılören

İhsaniye

Bayat

Sinanpaşa (OSB)

Hocalar

Çobanlar