AFYONKARAHİSAR’DA YATIRIM

Afyonkarahisar genelinde 7 ilçede üretim aşamasına geçmiş 7 adet, toplamda ise 9 adet OSB bulunmaktadır. İlde üretim aşamasına geçmiş OSB bulunan ilçeler Afyonkarahisar Merkez, Bolvadin, Dinar, Emirdağ, İscehisar (Mermer İhtisas), Sandıklı ve Şuhut’tur. Ayrıca Sinanpaşa’da karma OSB ve Dazkırı’da Dokuma ve Konfeksiyon OSB’nin üretime geçirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir

 

Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde 321 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bu 321 parselin tamamı tahsis edilmiştir. Özellikle lojistik konumu açısından önemli bir avantajı bulunan organize sanayi bölgesinde, yatırımcılardan gelen yoğun talep üzerine genişleme çalışmaları devam etmektedir. 

OSB içerisinde 3 meslek lisesi bulunmakta olup bu okullarda yaklaşık 2 bin öğrenci öğrenim görmektedir. 9.950 m2 alanda Zafer Teknopark alanı Cumhurbaşkanı kararı ile tescillenmiş durumdadır.

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

3

Havaalanı

64

Liman

300

Demiryolu

2

Parsel Sayısı

321

Tahsis Sayısı

321

İstihdam

9.300

Yoğunlaştığı Sektör

Gıda Ürünleri İmalatı, Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı, Kimyasal Ürünlerin İmalatı

 

İnternet Sitesi: http://www.afyonosb.org.tr/ 

Bolvadin Organize Sanayi Bölgesinin genel alanı 125 hektar olup, 65 adet sanayi parseli mevcuttur. Bu parsellerin tamamı tahsis edilmiştir.

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

18

Havaalanı

116

Liman

320

Demiryolu

20

Parsel Sayısı

65

Tahsis Sayısı

65

İstihdam

10

Yoğunlaştığı Sektör

Metal Eşya İmalatı

 

İnternet Sitesi: http://bolvadinosb.org.tr/ 

Dinar Organize Sanayi Bölgesinde toplam 78 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bunlardan 18 adet parselin tahsisi gerçekleşmiştir. Boş parseller 17.000 m² ile 25.000 m² arasında değişmektedir. İlçe ve organize sanayi bölgesi özellikle Isparta ve Denizli’ye yakın olmasından dolayı yatırımcılara önemli bir teşvik avantajı sunmaktadır.

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

2

Havaalanı

38

Liman

196

Demiryolu

10

Parsel Sayısı

78

Tahsis Sayısı

18

İstihdam

85

Yoğunlaştığı Sektör

Gıda Ürünleri İmalatı, Metal Ürünleri İmalatı ve Mermer 

 

İnternet Sitesi: http://www.dinarosb.org.tr/ 

Emirdağ Organize Sanayi Bölgesi adına kayıtlı toplam 43 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bu parsellerin tamamı tahsis edilmiştir. Gıda imalatı konusunda ulusal çapta firmalar bulunmaktadır. Özellikle Eskişehir’e yakın olmasından dolayı yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

5

Havaalanı

133

Liman

334

Demiryolu

60

Parsel Sayısı

43

Tahsis Sayısı

43

İstihdam

1.350

Yoğunlaştığı Sektör

Gıda Ürünleri İmalatı, Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı

 

İnternet Sitesi: http://www.emirdagosb.org.tr/ 

İscehisar Mermer İhtisas OSB içerisinde 128 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Bölge içerisinde ki sanayi parsellerinin 107 adedi tahsis edilmiştir. 

İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin başvuru sahibi olduğu ve Zafer Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği kapsamında 19,4 milyon TL (def.) bütçe ile İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde "Mermer Akademisi" olarak adlandırılan bir merkez kurulmuştur. Mermer Akademisi sayesinde orta-düşük teknolojili bir sektör olarak sınıflandırılan mermer sektöründe AR-GE ve tasarım faaliyetleri ile yeni ürünler geliştirmek, ara ve uç ürünler üretmek, sektörün eğitim ihtiyacını karşılamak ve pazarlama olanaklarını geliştirmek suretiyle Afyonkarahisar ili ve çevre illerde mermerden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanmaktadır.                   

 

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

2

Havaalanı

80

Liman

330

Demiryolu

25

Parsel Sayısı

128

Tahsis Sayısı

107

İstihdam

1.500

Yoğunlaştığı Sektör

Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı ve Mermer Makine İmalatı

 

İnternet Sitesi: http://www.iscehisarosb.org.tr/ 

Sandıklı Organize Sanayi Bölgesi, 1997 yılında kurulmuş olup, Sandıklı-Afyonkarahisar devlet karayolunun 7-8. kilometrelerinde 300 hektarlık bir alanda yer seçimi yapılarak faaliyete başlamıştır. Parsellerin büyüklükleri yaklaşık olarak 3.000  ile 11.000 m² arasında değişmektedir. 

39 adet parseli bulunan Sandıklı Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm parseller edilmiş durumdadır. Afyonkarahisar’ın en büyük ilçelerinden birisi olan Sandıklı ilçesinde bulunan organize sanayi bölgesi özellikle Antalya yolu üzerinde bulunmasından dolayı önemli bir lojistik avantaj sunmaktadır. 

 

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

3

Havaalanı

105

Liman

234

Demiryolu

5

Parsel Sayısı

39

Tahsis Sayısı

39

İstihdam

320

Yoğunlaştığı Sektör

Tarım Makineleri İmalatı, Gıda Ürünleri İmalatı 

Şuhut Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsisi yapılabilecek sanayi parseli 140 adettir. Bu parsellerin çoğunluğu ise 5.000 m² ila 7.000 m² arasında değişmektedir. Özellikle bölgedeki hayvancılık faaliyetleri neticesinde et ve et ürünleri imalatı noktasında yoğunlaşma göstermektedir. Afyonkarahisar merkeze yakın olmasından dolayı yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Uzaklık (Km)

Kent Merkezi

3

Havaalanı

94

Liman

250

Demiryolu

20

Parsel Sayısı

140

Tahsis Sayısı

49

İstihdam

225

Yoğunlaştığı Sektör

Gıda Ürünleri İmalatı ve Mobilya

 

İnternet Sitesi: http://suhutosb.org.tr/ 

Üretim Aşamasına Geçmemiş Organize Sanayi Bölgeleri

Dazkırı Dokuma ve Konfeksiyon Organize Sanayi Bölgesinin toplam alanı yaklaşık 169 hektardır. Bu zamana kadar gerekli işlemlerin birçoğu bitirilmiş olup, parselasyon işlemleri tamamlanmıştır. Toplamda 46 parsel bulunmaktadır. Altyapı işleri devam etmekte olup yakın bir zamanda üretime geçmesi planlanmaktadır. İlçede hâlihazırda tekstil firmaları faaliyette olup özellikle Denizli’ye yakınlığından dolayı yatırımcılara önemli bir teşvik avantajı sunmaktadır.

 

İnternet Sitesi: http://dazkiriosb.org.tr/

31 Ocak 2022 itibarıyla imar planı onaylanmıştır. Kamulaştırma sürecine yönelik acele kamulaştırma kararı alınmış olup süreç tamamlanmak üzeredir. Bu kapsamda altyapı çalışmaları da devam etmektedir. 2.4 milyon m2’lik toplam alan içerisinde 1.6 milyon m2 sanayi alanında 72 parsel bulunmaktadır. Yeşil OSB kavramına uygun altyapı çalışmaları devam etmektedir.

Turizm Merkezleri

Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yörelerde bölgesel ve yerel kalkınmayı hedefleyen, büyük ölçekli planlama, alternatif yönetim ve işletme modelleri oluşturmak amacıyla Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri (KTKGB) ve Turizm Merkezleri ilan edilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Termal Turizm Master Plan’ında, Afyonkarahisar’ın kültür, termal ve doğa turizm üçlemesinin bir arada bulunması ve coğrafi konum itibariyle ulaşım avantajı sayesinde ulusal ve uluslararası bir turizm odağı olması beklenmektedir. Bu kapsamda Afyonkarahisar’da 2 adet termal turizm merkezi ilan edilmiş bulunmaktadır. Bunlar Ömer-Gecek ve Sandıklı Hüdai termal turizm merkezleridir.

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde veya termal turizm konusunda bölgesel desteklerden yararlanabilecek nitelikteki turizm konaklama yatırımları öncelikli sektörler kapsamında değerlendirilmekte olup yatırım teşvik sistemi kapsamında 5. Bölge desteklerinden yararlanmaktadır. Turizm yatırımları kapsamında detaylı bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İnternet Sitesi: http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR-9539/turizm-yatirimlarinin-yonlendirilmesi.html 

 

AFYON UŞAK ZAFER TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ

01.04.2016 tarihinde yapılan ilk Yönetim kurulundan sonra proje kabulüne başlanmış, 20.07.2016 tarihinden itibaren girişimci firmalarla kira sözleşmeleri imzalanmaya başlanılmıştır. Afyon Kampüs Teknopark Alanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde toplam 4.613 metrekare açık alan üzerinde 2.224 metrekare kapalı ve 695 metrekare kiralanabilir alana sahiptir. Kampüs Teknopark, şehir merkezine 7 km, tren garına 6 km, şehirlerarası otobüs teminaline 6 km ve Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’ne 4 km mesafe uzaklıktadır. Afyon Kampüs Teknopark alanında 27 firma ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Teknopark bünyesinde yazılım, ürün geliştirme, enerji ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.

İnternet Sitesi: http://www.zaferteknopark.com.tr/